Asset Publisher Asset Publisher

Za oknem „wiosna”, czy dalej dokarmiamy ptaki?

Dokarmianie ptaków zimą to w wielu polskich domach wręcz tradycja. Również my leśnicy co roku dokarmiamy ptaki. Dokarmianie powinno zaczynać się równolegle z większymi opadami śniegu lub mrozem, co zazwyczaj przypada na połowę grudnia.

Jak postępować, gdy w kalendarzu środek zimy a pogoda za oknem iście wiosenna?

Jeżeli zaczęliśmy dokarmianie, należy je kontynuować do wczesnej wiosny. Ptaki bardzo szybko przyzwyczajają się do naszej pomocy, a nagłe zaprzestanie dokarmiania może być dla nich niebezpieczne. Należy pamiętać aby wykładać karmę w tych samych miejscach. Pamiętajmy również o ich bezpieczeństwie! Lokalizujmy karmniki i miejsca dokarmiania
w trudno dostępnych miejscach dla drapieżników takich jak np. koty. Dbajmy również o higienę – usuwajmy ptasie odchody, oraz nieskonsumowane i popsute pozostałości karmy. Mokra i zapleśniała karma jest tak samo szkodliwa dla zwierząt jak popsute jedzenie dla ludzi.

Czym dokarmiać?

Podawany przez nas pokarm powinien być jak najbardziej zbliżony do tego co ptaki jedzą w środowisku naturalnym. Dlatego pamiętajmy aby nie dokarmiać, w szczególności ptactwa wodnego – łabędzi, kaczek, łysek pieczywem, które jest dla nich wręcz szkodliwe.
W jadłospisie ptaków powinny znajdować się łuskane orzechy, ziarna słonecznika, proso
i inne zboża, ale także suszone owoce leśne. Wskazane są również rodzynki i płatki owsiane czy skórki jabłek. Można również wywiesić słoninę jednak pamiętajmy, żeby nie wisiała dłużej niż dwa tygodnie nawet jeśli nie została zjedzona – zjełczała szkodzi ptakom. Żaden
z produktów nie może być solony i przyprawiany. Dobrym pomysłem na dokarmianie ptaków są „pyzy” – mieszanka ziaren zatopiona w tłuszczu. Są łatwe do zawieszenia, można je kupić lub własnoręcznie przygotować w domowym zaciszu. Wspaniałą bazę pokarmową stanowią pozostające na roślinach w okresie zimowym różnego rodzaju owoce i nasiona.
W Nadleśnictwie Kudypy zimowym azylem dla ptactwa jest Arboretum, zamknięte w tym okresie dla zwiedzających. Bogactwo różnorakich gatunków roślin między innymi wielu odmian jarzębów, głogów i kalin stanowi szerokie zaplecze pokarmowe, co daje naszym podopiecznym wspaniałe warunki do zimowania.