LISTA AKTUALNOŚCI LISTA AKTUALNOŚCI

Powrót

Do lasu jak do apteki…

Do lasu jak do apteki…

co prawda, kulminacyjny okres zbioru ziół jeszcze przed nami (czerwiec - październik), ale już dzisiaj możemy zacząć gromadzić domową apteczkę.

W lesie oraz na śródleśnych polanach zazieleniło się i pokolorowało barwnymi kwiatami. Kwitną obecnie m.in. groszki wiosenne, bluszczyki kurdybanki, gwiazdnice wielkokwiatowe, fiołki leśne, mniszki lekarskie, pierwiosnki wiosenne i poziomki leśne.

Czy można zbierać rośliny w lesie?

Owszem, zbiór płodów runa leśnego na własne potrzeby w lesie stanowiącym własność Skarbu Państwa nie wymaga niczyjej zgody - zapisano to w ustawie o lasach w art. 27.  Upewnij się tylko, czy roślina nie znajduje się na liście chronionych. Ważne by podczas leśnych zbiorów znać i stosować się do zakazów w lasach opisanych w art. 30 ustawy o lasach - pozwoli to na bezpieczne pozyskanie cennych produktów  umożliwiając trwałe i zrównoważone użytkowanie zasobów naturalnych.

 

Ustawodawca reguluje przepisy związane ze zbiorem płodów runa leśnego w poniższych dokumentach:
  • ustawa z dnia 28 września 1991 r. o lasach
  • ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
  • rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 28 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych
Czy zbierać można w każdym lesie?

 

Nie, zbiorów nie można wykonywać w:

  • lasach objętych stałym lub okresowym zakazem wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa;
  • rezerwatach przyrody;
  • parkach narodowych.
  • Dary lasu teraźniejszego czasu:

    Pokrzywa zwyczajna

    Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie – wykopywane jesienią lub wczesną wiosną, jak również całe ziele. Surowcem, równie często stosowanym, jest sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy.

     

    Spożywanie pokrzywy przyczynia się do:

  • zmniejszenia alergii;
  • obniżenia poziomu cholesterolu;
  • redukcji stanów zapalnych;
  • łagodzenia bólu;
  • zahamowania wypadania włosów;
  • rozszerzenia naczyń krwionośnych;
  • obniżenia ciśnienia krwi;
  • łagodzenia objawów przy chorobach reumatycznych;
  • łagodzenia zmian w chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego;
  • leczenia ran;
  • pobudzania wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny
  •  

    Całe,  świeże rośliny pokrzywy wykorzystuje się do tzw. chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem, artretyzmem, rwą kulszową z bólami korzonków nerwowych.

     

    Zioła mają nie tylko lecznicze właściwości. Bardzo często posiadają doskonałe walory smakowe, które można wykorzystać w kuchni.

     

    W kuchni pokrzywa stanowi świetny dodatek do sałatek, zup – np. szczawiowej oraz jako składnik koktajli.

     

     

    Bluszczyk kurdybanek

    Zbieramy zarówno ziele jak i kwiaty

    Kurdybanek bogaty jest w sole mineralne, żywice oraz garbniki. Mają one dobry wpływ niemal na cały organizm.

     

    Właściwości:

  • pomaga walczyć z niestrawnością, poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • regeneruje wątrobę, zapobiega zaleganiu żółci w woreczku żółciowym i wspomaga pracę trzustki;
  • pozytywnie wpływa na pracę serca - stosowany jest w przypadku zaburzeń rytmu serca;
  • wpływa na produkcję leukocytów;
  • przyczynia się do uspokojenia układu nerwowego - łagodzi stres;
  • działa bakteriobójczo;
  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych;
  • napary działają regenerująco i przeciwzapalnie, doskonale sprawdzą się w przypadku świądu i trądziku, ponadto kurdybanek przyspieszy gojenie się ran, skaleczeń oraz oparzeń;
  • jest doskonałym dodatkiem do leczniczych kąpieli, stosowany jest w kuracjach przeciwreumatycznych.
  • Od kuchni:

    Młode kwiaty i liście można dodawać do sałatek, zup.

     

     

    Gajowiec żółty

    Ziele suszy się w temperaturze 35°C. Można również przygotować intrakt.

    Gajowiec zawiera składniki sterydowe.

     

    Działanie lecznicze:

  • przeciwzapalne na skórę, błony śluzowe i narządy wewnętrzne;
  • ochronne na miąższ wątroby i nerki;
  • przeciwreumatyczne;
  • reguluje miesiączkowanie i usuwa stany zapalne narządów rozrodczych oraz układu moczowego;
  • tłumi reakcje autoimmunologiczne (autoagresję immunologiczną).
  • Zaleca się sporządzanie herbatek - naparów z kwiatów i liści gajowca.

     

    Pierwiosnek lekarski

    Wszystkie części rośliny są lecznicze: kwiaty, liście, korzenie.

    Właściwości:

  • działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i zapewnia zdrowy, głęboki sen;
  • działa napotnie, moczopędnie, przeczyszczająco;
  •  stosowany w przeziębieniach, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, krtani, kaszlu;
  • uśmierza bóle głowy, gardła, migrenowe;
  • stosowany w stanach niepokoju, bezsenności, nerwowości;
  • wspomaga w przewlekłych zaparciach, problemach trawiennych;
  • okłady z wyciągiem z pierwiosnka wspomagają gojenie się ran.
  • Od kuchni: kwiaty nadają się do wykorzystania w kuchni, można dodawać je do dżemów oraz do marynat. Są składnikiem sałatek, można je również kandyzować, wyrabiać z nich wino i dekorować nimi desery. Gotuje się je, np. jako dodatek do zupy.

    Ponadto po namoczeniu kwiatów w destylowanej wodzie, otrzymamy aromatyczną wodę, wygładzającą cerę.

     

    Mniszek lekarski

    Zdrowotne właściwości posiadają wszystkie części (kwiaty, liście, korzeń).

    Właściwości:

  • napar, odwar i sok z mniszka rozkurczają mięśnie gładkie, regulują wypróżnienia;
  • wspomaga leczenie chorób skórnych i otyłości;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • wspomaga odporność;
  • łagodzi dolegliwości wątrobowe i problemy trawienne;
  • korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne.
  •  

    Młode listki mniszka nadają się do spożywania w stanie surowym, w formie sałatek wiosennych. Nasze babcie robiły z mniszka lekarskiego nalewki, syropy i wina.

     

    Szczawik zajęczy

    Surowcem zielarskim jest ziele

    Źródło kwasów karboksylowy, witaminy C, soli potasowych i żelaza, flawonów, chlorofilu.

     

    Znajduje zastosowanie w:

  • leczeniu schorzeń układu moczowego, krwotokach;
  • leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza;
  • leczeniu szkorbutu;
  • przy niestrawności, wymiotach i zatruciach;
  • odtruwaniu – oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa;
  • przy robaczycy przewodu pokarmowego;
  • leczeniu pleśniawek i zapaleń dziąseł (można stosować jako płyn do płukania jamy ustnej i gardła);
  • leczeniu owrzodzeń skórnych i gojeniu ran (najlepiej roztarty z olejem np. lnianym).
  • W kuchni: poleca się orzeźwiające sałatki ze świeżych listków z oliwką i pomidorkiem.

     

    Barwinek pospolity

    Surowcem zielarskim jest ziele

    Barwinek pospolity jest równocześnie rośliną trującą i leczenie nim powinno być prowadzone wyłącznie w porozumieniu z lekarzem fitoterapeutą. Niewskazane jest przyjmowanie barwinka w żadnej postaci przez kobiety w ciąży oraz okresie laktacji

     

    Właściwości:

  • poprawia pamięć i krążenie;
  • obniżające ciśnienie krwi;
  • przeciwcukrzycowe;
  • wzmacniające serce;
  • poprawiające krążenie mózgowe i wieńcowe;
  • przeciwbólowe;
  • antylaktacyjne;
  • przeciwmiażdżycowe;
  • odtruwające;
  • przeciwbiegunkowe;
  • działa tonizująco;
  • wspomaga leczenie anemii.
  •  

     

    Konwalia majowa

    Mimo szerokiego zastosowania konwalii w medycynie roślina jest uznawana za trującą!

     

    Majowy kwiat konwalii jest już symbolem rozkwitu wiosny. Oprócz walorów estetycznych oraz aromatycznych roślina jest również cennym źródłem z medycznego punktu widzenia.

     

    Obecnie konwalia należy do najcenniejszych roślin leczniczych i jest podstawowym składnikiem wielu leków nasercowych.

     

    Wykazuje działanie:

  • uspokajające, przeciwnerwicowe;
  • zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego jednocześnie obniżając częstotliwość skurczu;
  • poprawia krążenie, zwalnia tętno ale zwiększa pobudliwość mięśni serca;
  • działa moczopędnie, redukuje obrzęki;
  • łagodzi bóle reumatyczne.
  • Ziele konwalii pod żadnym pozorem nie może być stosowane w domowych kuracjach. Wyciągi i inne suplementy produkowane z tej rośliny należy nabywać jedynie w aptekach i sprawdzonych sklepach zielarskich. Ze względu na bardzo silnie działające glikozydy niebezpieczna jest cała roślina – zatruciem grozi nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały kwiaty.

     

     

     

    Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej - opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w Internecie, prasie oraz książkach.

     

    Przydatna literatura do poszerzenia wiedzy o roślinach leczniczych:

    Bebłowska B., Guzowska J., Rośliny lecznicze opis, zbiór, zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

    Buhner L., 30 leków z naturalnej apteki. Klub Dla Ciebie, Warszawa 2009

    Fiedoruk Ł., Mazik M., Pastwa M., Leksykon ziół część 1 i część 2. Gazeta Wyborcza, Bielsko Biała 2016

    Marczyk M., Domowe sposoby leczenia., Dragon, Bielsko-Biała 2015

    Polakowska M., Leśne rośliny zielarskie., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987

    Treben M., Apteka Pana Boga., Exlibris Galeria Polskiej Książki, Warszawa 2006