LISTA AKTUALNOŚCI
Do lasu jak do apteki…
Do lasu jak do apteki…
co prawda, kulminacyjny okres zbioru ziół jeszcze przed nami (czerwiec - październik), ale już dzisiaj możemy zacząć gromadzić domową apteczkę.
W lesie oraz na śródleśnych polanach zazieleniło się i pokolorowało barwnymi kwiatami. Kwitną obecnie m.in. groszki wiosenne, bluszczyki kurdybanki, gwiazdnice wielkokwiatowe, fiołki leśne, mniszki lekarskie, pierwiosnki wiosenne i poziomki leśne.
Czy można zbierać rośliny w lesie?
Owszem, zbiór płodów runa leśnego na własne potrzeby w lesie stanowiącym własność Skarbu Państwa nie wymaga niczyjej zgody - zapisano to w ustawie o lasach w art. 27. Upewnij się tylko, czy roślina nie znajduje się na liście chronionych. Ważne by podczas leśnych zbiorów znać i stosować się do zakazów w lasach opisanych w art. 30 ustawy o lasach - pozwoli to na bezpieczne pozyskanie cennych produktów umożliwiając trwałe i zrównoważone użytkowanie zasobów naturalnych.
Ustawodawca reguluje przepisy związane ze zbiorem płodów runa leśnego w poniższych dokumentach:
|
Nie, zbiorów nie można wykonywać w:
- lasach objętych stałym lub okresowym zakazem wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa;
- rezerwatach przyrody;
- parkach narodowych.
-
Dary lasu teraźniejszego czasu:
Pokrzywa zwyczajna
Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie – wykopywane jesienią lub wczesną wiosną, jak również całe ziele. Surowcem, równie często stosowanym, jest sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy.
Spożywanie pokrzywy przyczynia się do:
- zmniejszenia alergii;
- obniżenia poziomu cholesterolu;
- redukcji stanów zapalnych;
- łagodzenia bólu;
- zahamowania wypadania włosów;
- rozszerzenia naczyń krwionośnych;
- obniżenia ciśnienia krwi;
- łagodzenia objawów przy chorobach reumatycznych;
- łagodzenia zmian w chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego;
- leczenia ran;
- pobudzania wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny
-
Całe, świeże rośliny pokrzywy wykorzystuje się do tzw. chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem, artretyzmem, rwą kulszową z bólami korzonków nerwowych.
Zioła mają nie tylko lecznicze właściwości. Bardzo często posiadają doskonałe walory smakowe, które można wykorzystać w kuchni.
W kuchni pokrzywa stanowi świetny dodatek do sałatek, zup – np. szczawiowej oraz jako składnik koktajli.
Bluszczyk kurdybanek
Zbieramy zarówno ziele jak i kwiaty
Kurdybanek bogaty jest w sole mineralne, żywice oraz garbniki. Mają one dobry wpływ niemal na cały organizm.
Właściwości:
- pomaga walczyć z niestrawnością, poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii;
- oczyszcza organizm z toksyn;
- regeneruje wątrobę, zapobiega zaleganiu żółci w woreczku żółciowym i wspomaga pracę trzustki;
- pozytywnie wpływa na pracę serca - stosowany jest w przypadku zaburzeń rytmu serca;
- wpływa na produkcję leukocytów;
- przyczynia się do uspokojenia układu nerwowego - łagodzi stres;
- działa bakteriobójczo;
- wzmacnia układ odpornościowy;
- wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych;
- napary działają regenerująco i przeciwzapalnie, doskonale sprawdzą się w przypadku świądu i trądziku, ponadto kurdybanek przyspieszy gojenie się ran, skaleczeń oraz oparzeń;
- jest doskonałym dodatkiem do leczniczych kąpieli, stosowany jest w kuracjach przeciwreumatycznych.
-
Od kuchni:
Młode kwiaty i liście można dodawać do sałatek, zup.
Gajowiec żółty
Ziele suszy się w temperaturze 35°C. Można również przygotować intrakt.
Gajowiec zawiera składniki sterydowe.
Działanie lecznicze:
- przeciwzapalne na skórę, błony śluzowe i narządy wewnętrzne;
- ochronne na miąższ wątroby i nerki;
- przeciwreumatyczne;
- reguluje miesiączkowanie i usuwa stany zapalne narządów rozrodczych oraz układu moczowego;
- tłumi reakcje autoimmunologiczne (autoagresję immunologiczną).
-
Zaleca się sporządzanie herbatek - naparów z kwiatów i liści gajowca.
Pierwiosnek lekarski
Wszystkie części rośliny są lecznicze: kwiaty, liście, korzenie.
Właściwości:
- działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i zapewnia zdrowy, głęboki sen;
- działa napotnie, moczopędnie, przeczyszczająco;
- stosowany w przeziębieniach, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, krtani, kaszlu;
- uśmierza bóle głowy, gardła, migrenowe;
- stosowany w stanach niepokoju, bezsenności, nerwowości;
- wspomaga w przewlekłych zaparciach, problemach trawiennych;
- okłady z wyciągiem z pierwiosnka wspomagają gojenie się ran.
-
Od kuchni: kwiaty nadają się do wykorzystania w kuchni, można dodawać je do dżemów oraz do marynat. Są składnikiem sałatek, można je również kandyzować, wyrabiać z nich wino i dekorować nimi desery. Gotuje się je, np. jako dodatek do zupy.
Ponadto po namoczeniu kwiatów w destylowanej wodzie, otrzymamy aromatyczną wodę, wygładzającą cerę.
Mniszek lekarski
Zdrowotne właściwości posiadają wszystkie części (kwiaty, liście, korzeń).
Właściwości:
- napar, odwar i sok z mniszka rozkurczają mięśnie gładkie, regulują wypróżnienia;
- wspomaga leczenie chorób skórnych i otyłości;
- obniża poziom cukru we krwi;
- wspomaga odporność;
- łagodzi dolegliwości wątrobowe i problemy trawienne;
- korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne.
-
Młode listki mniszka nadają się do spożywania w stanie surowym, w formie sałatek wiosennych. Nasze babcie robiły z mniszka lekarskiego nalewki, syropy i wina.
Szczawik zajęczy
Surowcem zielarskim jest ziele
Źródło kwasów karboksylowy, witaminy C, soli potasowych i żelaza, flawonów, chlorofilu.
Znajduje zastosowanie w:
- leczeniu schorzeń układu moczowego, krwotokach;
- leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza;
- leczeniu szkorbutu;
- przy niestrawności, wymiotach i zatruciach;
- odtruwaniu – oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa;
- przy robaczycy przewodu pokarmowego;
- leczeniu pleśniawek i zapaleń dziąseł (można stosować jako płyn do płukania jamy ustnej i gardła);
- leczeniu owrzodzeń skórnych i gojeniu ran (najlepiej roztarty z olejem np. lnianym).
-
W kuchni: poleca się orzeźwiające sałatki ze świeżych listków z oliwką i pomidorkiem.
Barwinek pospolity
Surowcem zielarskim jest ziele
Barwinek pospolity jest równocześnie rośliną trującą i leczenie nim powinno być prowadzone wyłącznie w porozumieniu z lekarzem fitoterapeutą. Niewskazane jest przyjmowanie barwinka w żadnej postaci przez kobiety w ciąży oraz okresie laktacji
Właściwości:
- poprawia pamięć i krążenie;
- obniżające ciśnienie krwi;
- przeciwcukrzycowe;
- wzmacniające serce;
- poprawiające krążenie mózgowe i wieńcowe;
- przeciwbólowe;
- antylaktacyjne;
- przeciwmiażdżycowe;
- odtruwające;
- przeciwbiegunkowe;
- działa tonizująco;
- wspomaga leczenie anemii.
-
Konwalia majowa
Mimo szerokiego zastosowania konwalii w medycynie roślina jest uznawana za trującą!
Majowy kwiat konwalii jest już symbolem rozkwitu wiosny. Oprócz walorów estetycznych oraz aromatycznych roślina jest również cennym źródłem z medycznego punktu widzenia.
Obecnie konwalia należy do najcenniejszych roślin leczniczych i jest podstawowym składnikiem wielu leków nasercowych.
Wykazuje działanie:
- uspokajające, przeciwnerwicowe;
- zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego jednocześnie obniżając częstotliwość skurczu;
- poprawia krążenie, zwalnia tętno ale zwiększa pobudliwość mięśni serca;
- działa moczopędnie, redukuje obrzęki;
- łagodzi bóle reumatyczne.
-
Ziele konwalii pod żadnym pozorem nie może być stosowane w domowych kuracjach. Wyciągi i inne suplementy produkowane z tej rośliny należy nabywać jedynie w aptekach i sprawdzonych sklepach zielarskich. Ze względu na bardzo silnie działające glikozydy niebezpieczna jest cała roślina – zatruciem grozi nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały kwiaty.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej - opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w Internecie, prasie oraz książkach.
Przydatna literatura do poszerzenia wiedzy o roślinach leczniczych:
Bebłowska B., Guzowska J., Rośliny lecznicze opis, zbiór, zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987
Buhner L., 30 leków z naturalnej apteki. Klub Dla Ciebie, Warszawa 2009
Fiedoruk Ł., Mazik M., Pastwa M., Leksykon ziół część 1 i część 2. Gazeta Wyborcza, Bielsko Biała 2016
Marczyk M., Domowe sposoby leczenia., Dragon, Bielsko-Biała 2015
Polakowska M., Leśne rośliny zielarskie., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987
Treben M., Apteka Pana Boga., Exlibris Galeria Polskiej Książki, Warszawa 2006